RKL CHALET

Faqra- Lebanon

Interior Design Mission

165 m2 Chalet

Located in Faqra, Lebanon, the RKL Chalet was a commission to refurbish and redesign a 165-square-meter mountain home. The residence is split into three different levels, the lowest being the winter entrance accessed from the parking area, the ground floor a 100-square-meter space accommodating an open space reception and dining area along with a powder room, a laundry room, the kitchen and staff quarters. Lastly, the 65-square-meter upper level overlooking the reception area below houses two children's bedrooms, as well as a master bedroom with its own bathroom. The internal balcony boasts a floor-to-ceiling steel library with a working side desk. 

The main artery of the house, an internal square staircase, runs from ground to mezzanine level. It consists of a glazed vertical shaft serving as a transparent cloak room at ground level as well as a glazed storage space at mezannine level.The structure lights up at night, resembling a central jewel revealing its contents to users as they move up and down the staircase steps, which wrap around the volume by straddling the glass and the existing walls. Located in the mountainous and colder regions of Lebanon, the wooden cladding on the floors and walls add warmth to the space, along with a steel fireplace suspended along the longitudinal wall facing a floor-to-ceiling window which drenches the spaces in sunlight during the day. 

   
1 / 7

 

 

Execution Folow-up

Private Commission

Ongoing Project 2013

Interior Architecture | Design | 3D Perspective | Rendering | Reception Interior Architecture | Design | 3D Perspective | Rendering | Reception Interior Architecture | Work in progress Interior Architecture | Design | 3D Perspective | Rendering | Master Bedroom Interior Design | Plans | Drawings Interior Design | Plans | Drawings Interior Design | Drawings | Stairs Details